Žiema-sunkus metas daugeliui mūsų krašto gyvūnų. Ji išbando ir užgrūdina visa, kas gyva. Pavasario sulauks tik stipriausi ir tie, kuriems mes ištiesime pagalbos ranką…

Šią žiemą daug sniego ir šalta, todėl net drąsiausiems gyvūnams susirasti maisto labai sunku. Daug paukščių ir žvėrelių gyvena šalia mūsų. Kartais jų net nepastebime. Žiema – sunkus metas daugeliui mūsų krašto gyvūnų. Labai sunku tiems gyvūnams, kurie rudeninių gamtos gėrybių gausos nepaverčia šildančiu riebalų sluoksneliu po kailiuku ir pasiryžta žiemą praleisti ne miegodami kur nors šiltame urvelyje, bet įvairiais būdais prasimanyti taip šykščiai žiemos dalinamo maisto.

Kviečiame visus-tiek pirmokėlius, tiek abiturientus, pasitelkus ir paraginus suaugusius, savo draugus dalyvauti akcijoje |“Padėkime paukšteliams ir žvėreliams“.

Kalkite ėdžias stirnoms, lovelius šernams, renkite šėryklas kiškiams, druskos laižyklas, plaustus, platformas ir t.t. Dalyvaukite, kertant eketes ežeruose, tvenkiniuose.

Prie namų, balkonuose, parkuose, skveruose  įrenkite lesyklėlių. Galima lesyklėlę padaryti panašią į namelį su stogu . Prie lesyklėlės  grindų prikalkite bortelius, kad neišsibarstytų lesalas. Galima  sukonstruoti lesyklėlę iš medinio lovelio ir dviejų  gabalų stiklo. Paukšteliai matys  maistą ir sniegas jo neužklos. Zylėms iš aliumininės vielos glima padaryti lesyklėlę-žiogelį . Pačią paprasčiausią lesyklėlę galima padaryti, panaudojus pieno pakelį arba plastmasinį butelį . Ne visi paukščiai atskrenda į lesyklas. Tada jie lesinami tiesiog ant žemės arba ant sniego, patiesus didesnį faneros lakštą. Svarbu lesinti reguliariai, nes lesyklose įpratę maitintis paukščiai, nelesinami gali žūti.Prieš palikdami savo lesyklą be priežiūros kelioms dienoms, apie tai praneškite savo draugams.  Paukščiams  negalima siūlyti sūdytų ar rūkytų lašinių, pakepintų  ar pasūdytų saulėgražų sėklų,  pasenusių riebalų ar kitų atliekų nuo mūsų stalo. Sukietėjusius maisto produktus reikia atšildyti.

Žiemą sunku maisto rasti ne tik paukščiams. Noriai žmogaus pagalba  naudojasi  ir žvėrys-elniai, stirnos, šernai, kiškiai. Juos galima šerti įvairiai: sudžiovintomis su lapais medžių šakelėmis, šakniavaisiais. Tinka įvairūs grūdai, maisto atliekos, daržovės.

Jeigu pavasarį norite turėti nuostabių akimirkų, susimąstykite dabar…

 

 

 

 

 

 

Visos naujienos