2016 metų Vaikų vasaros poilsio programoje „Vasara palapinėje“ dalyvavo – 142 vaikai (planavome perpus mažiau), programos renginiai vyko 42 dienas; veiklos: keliavimas pėsčiomis, plaukimas baidarėmis, kopinėjimas kalnuose, laipiojimas natūraliomis uolomis, dalyvavimas varžybose; nueita/nuplaukta/nuvažiuota N kilometrų. Kilometrus išties sunku suskaičiuoti, nes žygiai, kelionės buvo labai skirtingi. Taigi, du žygiai baidarėmis gražiausia Žemaitijos upe – Minija sudomino 60 vaikų. Šių žygių metu plaukiant ir stovyklaujant aplankytos netoliese esančios senosios gyvenvietės, piliakalniai.
42 vaikai stovyklavo prie Platelių ežero ir dalyvavo radialiniuose žygiuose po apylinkes ir, be abejo, maudėsi ežere bei visaip kitaip pramogavo šiame nuostabiame Žemaitijos kampelyje.
Prie Platelių ežero vyko ir kita stovykla- Išlikimo gamtoje, kurios dalyviai (14 paauglių) mokėsi teorinių ir praktinių išlikimo dalykų: būsto/pastogės gamtoje statybos, orientavimosi vietovėje pagal gamtinius ženklus, vietovės įvertinimo ir įveikimo be idaugybės kitų dalykų, reikalingų, kad išliktum gamtoje; vykdė apylinkių pažinimo žygius bei vienos paros išlikimo žygį. Juk žygis tai neįkainojama ir niekuo nepakeičiama gyvenimo mokykla. Čia grūdinama fizinė, dvasinė ištvermė, žmogaus vidinių vertybių visuma: draugiškumas, savarankiškumas, kolektyviškumas, savitarpio pagalba, mokėjimas bendrauti ir bendradarbiauti, mokėjimas dirbti komandoje, atsakingumas, pareigingumas.
18 jaunuolių vyko kopinėti į Tatrus Lenkijoje bei Slovakijoje. Tai vertinga patirtis ir galimybė pritaikyti visus metus sporto salėje treniruotus įgūdžius, mokantis saugiai įveikiant gamtines kliūtis.
8 stipriausi Moksleivių saviraiškos centro laipiotojai vyko į treniruočių stovyklą Lenkijoje, Slovakijoje ir Austrijoje. Taip pat dalyvavo net dviejose rimtose Europinio lygio varžybose ir pasiekė puikių rezultatų. Austrijoje vyko tarptautinės laipiojimo uolomis varžybos – Petzen climbing trophy. Varžybose dalyvavo apie 300 laipiotojų iš visos Europos, tarp kurių buvo ir 14 lietuvių. Iš jų geriausiai pasirodė Moksleivių saviraiškos centro laipiotojai – Ilja Gaiduk, užiemęs 3 vietą boulderingo rungtyje ir Semion Kozliuk, užiemęs 3 vietą greičio rungtyje, bei 3 vietą bendroje įskaitoje (boulderingo, greičio, sudetingumo).
Šios vaikų vasaros poilsio programos sėkmė – įspūdžių ir naujų patirčių kupini, patobulinę išgyvenimo gamtoje kompetencijas, susiradę naujų draugų, pailsėję, sveiki ir be traumų namo sugrįžę vaikai.

Daugiau įspūdžių ir fotografijų Moksleivių saviraiškos centro Facebook’e

[nggallery id=244]

Visos naujienos