Su pirmąja vieversio giesme kasmet kovo 4-ąją Lietuvoje švenčiama šv. Kazimiero diena. Dar XVII a. popiežius Klemensas VIII paskelbė Kazimierą šventuoju, o vėliau ir Lietuvos globėju.

            19 a. Lietuvoje labai išgarsėjo pavasario mugės, rengiamos per Kazimierines Vilniuje. Tautoje jos prigijo Kaziuko mugės vardu, kuriose buvo prekiaujama verbomis, margučiais, keramika, mediniais, ir pintais rakandais, mezginiais ir kitais rankų darbo gaminiais.

            Ši graži pavasario šventė taip išpopuliarėjo visoje Lietuvoje, kad net kiekvienas miestas ir miestelis mielai ėmėsi organizuoti turgelius, kuriuose galima parduoti ar nusipirkti ilgais žiemos vakarais sukurtus darbelius.

            Jau kelerius metus Kaziuko turgelį organizuoja lopšelis-darželis „Aušrinė“ ir Moksleivių saviraiškos centras. Pardavėjai – centro tautodailės ir keramikos būrelių mokiniai, o pirkėjai – ne tik darželio ugdytiniai, bet ir visa darželio bendruomenė.

            „- Jojam, jojam į turgelį“ … – kauškant arkliuko pasagėlėm dainuodami į salę „atjojo“ MSC etnokultūros būrelio vaikučiai. Ir ko tik jie nepardavė? Ir „seną vištą“, ir „ožką raguotą“, o nupirko „visiems vaikams po baranką, o patiems tuščia ranka“. Bet juk dainose viskas įmanoma, nes jose vyksta labai dideli stebuklai. Dainomis ir rateliu svečius ir dalyvius pasveikinę dainorėliai, spausdami rankutėse pinigėlius, išskubėjo į tikrą turgelį.

Visos naujienos