2011 m. balandžio 9 dieną Klaipėdos apylinkėse, Giruliuose, prie II pasaulinio karo gynybinių įtvirtinimų „Memel-Nord“, taip vadinamosios „Juodosios tvirtovės“, vyko Lietuvos turizmo daugiakovės čempionato kalnų varžybų II etapas – Kalnų sporto technikos varžybos Sergejui Moisenko atminti ‘2011. Varžybas kartu su Klaipėdos kalnų sporto klubu vykdė Klaipėdos MSC turizmo skyrius. Stipriausi Lietuvos alpinizmo atstovai rungėsi „A“ grupėje, joje startavo 15 komandų,  jaunesnieji – jauniai ir jaunučiai – „B“ ir „C“ grupėse (7 ir 8 komandos).

Šios varžybos rengiamos klaipėdiečiui alpinistui Sergejui Moisenko atminti. Jo gyvenimo kelias nutrūko 1990 metais Pamyro kalnuose, kopiant į vieną iš aukščiausių Pamyro viršukalnių, pavadintą Kaufmano (tarybiniais metais – Lenino) vardu. Jos aukštis – 7134 m. Daugiau nei 40 žmonių gyvybes, tame tarpe ir Sergejaus Moisenko, nusinešusią laviną sukėlė žemės drebėjimas …

Rengdami šias memorialines varžybas, mes – jų rengėjai akcentuojame – į kalnus turi eiti žmonės, pasiruošę fiziškai ir moraliai, turi eiti žmonės, mokantys ir galintys padėti nukentėjusiam. Šie akcentai akivaizdžiai atsispindi varžybų programoje – komandos trasose įveikdamos sudėtingas alpinistines užduotis,  „gelbsti sužeistuosius“, „gelbsti“ savo komandos draugus.

Nors oras varžybų dieną pajūryje susirinkusiųjų nelepino, teko grumtis su stipriu vėju, varžybose pasiryžo dalyvauti 120 kalnų sporto mėgėjų ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, tačiau ir iš kaimyninės Latvijos.

Pirmieji nugalėtojai išaiškėjo jaunių ir jaunučių grupėse. Jaunučių grupėje netikėtą pergalę iškovojo Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro komanda, antri liko Panevėžio moksleivių kūrybos ir sporto centro komanda, atsilikusi šiek tiek daugiau nei puse minutės. Pasiekti pergalę jiems sutrukdė gauti 8 baudos taškai. Trečiąją vietą laimėjo Elektrėnų sporto mokyklos „Ąžuolyno“ komanda. Jaunių grupėje Panevėžio MKSC komandai sekėsi geriau nei jų mažesniesiems draugams – jie laimėjo garbingą pirmąją vieta. Antri šioje grupėje – Šiaulių jaunųjų turistų centro komanda, trečioji vieta atiteko Akademijos „Dotnuvėlės“ pirmai komandai.

Šviesaus paros meto užteko, kad išsiaiškinti nugalėtojus ir stipriausioje grupėje, kurių trasos buvo sudėtingesnės. Pirmąją vietą iškovojo Vilniaus Gedimino technikos universiteto „AC/DC“ komanda, antrąją – Latvijos „Remoss“ pirmoji komanda, trečiąją –  Vilniaus universiteto žygeivių klubo „1“ komanda.

Geru žodžiu reikia paminėti šios grupės distancininko Andriaus Žalimo puikiai apgalvotas ir įrengtas trasas, nemažai emocijų sukėlusią trasos dalį, kurią komandos įveikė „Memel-Nord“ dzotuose visiškoje tamsoje, pasišviečiant žiburėliais, su įvairiausiais efektais, primenančiais, šių statinių paskirtį. Tikimės, kad šioji emocinė dalis nenulėmė komandos sėkmės ar nesėkmės galutinėje įskaitoje.

Taip pat labai aukštai vertiname komandos įdomiu ir keistu pavadinimu „Gauja“ garbingą poelgį – sekretoriatui, net po galutinių rezultatų patikrinimo ir jau paskelbimo nepastebėjus rezultatuose klaidos, šioji komanda pati paprašė peržiūrėti galutinius skaičius, suabejojusi vienos trasos įveikimo laiku. Peržiūrėjus dar kartą, klaida (beje, klysti turbūt žmogiška !) buvo nustatyta, ir ji kainavo „Gaujai“ ketvirtą vietą – iš jos ji nukrito į šeštąją ! Šaunuoliai ! Džiugu dėl tokio garbingo poelgio ir šia gaida tariame „IKI“ !

Stipriausiųjų „A“ grupės rezultatai.

Jaunių „B“ grupės rezultatai.

Jaunučių „C“ grupės rezultatai.

Visos naujienos