KLAIPĖDOS MIESTO ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ MOKINIŲ  KERAMIKOS PROJEKTAS „KLAIPĖDOS ISTORIJOS ŽENKLAI“

Birželio 29 d. oficialiai atidaryta Klaipėdos švietimo įstaigų mokinių keramikos projekto „Klaipėdos istorijos ženklai“ sukurtų reljefinių plytelių mozaika ant Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Kalvystės muziejaus sienos.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus iniciatyva 2022 metais startavo projektas „Klaipėdos istorijos ženklai“,  skirtas pažymėti Klaipėdos miesto 770-ąjį  jubiliejų. Projekte dalyvavo 300 mokinių  iš 14 miesto ugdymo įstaigų. Projektą koordinavo Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro keramikos mokytojos Vida Daukšienė ir Romana Kulik. Šio  projekto partneriai – Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centras. 

Projekte vaikai kūrė keraminius reljefus miesto istorijos tematika. Plytelės buvo lipdomos iš specialaus šamotinio molio, kuris yra tvirtesnis ir atsparesnis aplinkos poveikiui. Šis sprendimas buvo priimtas galvojant apie galutinę projekto dalį – Kalvystės muziejaus lauko sienos dekoravimą. Dekoruota siena taptų dar vienu turistų ir klaipėdiečių traukos objektu, prie jos būtų galima ne tik fotografuotis, pasigrožėti Klaipėdos mokinių kūryba, bet ir susipažinti su Klaipėdos miesto istorija.

2023 m. pavasarį Kalvystės muziejuje buvo atidaryta sukurtų keraminių reljefų paroda, kurioje miestiečiai galėjo apžiūrėti vaikų darbus. Buvo eksponuojama daugiau nei šimtas dirbinių, kuriuose mokiniai  nulipdė ir atspindėjo svarbiausius Klaipėdos istorijos ženklus. Darbuose galima išvysti net tik Klaipėdos senamiesčio atvaizdų, bet ir karalienės Luizės portretą, žinomiausias miesto skulptūras, tokias kaip Katinas seno džentelmeno veidu ar Vaiduoklis.

Keramikos technologija nėra tokia paprasta ir greita , kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Nulipdytus darbus pirmiausia reikėjo gerai išdžiovinti specialiose džiovinimo krosnelėse, tik tada galima kūrinius išdegti. Procesui paspartinti buvo įsigyta nauja aukštos temperatūros degimo krosnis. Gerai išdžiovintų darbų pirmasis degimas gali užtrukti iki 12 valandų. Tiek pat laiko darbai turi vėsti. Paskui jie glazūruojami specialiomis glazūromis, skirtomis šamotiniam moliui ir pritaikytomis aukštai degimo temperatūrai. Po to darbai išdegami antrą kartą.

Projektas dėl sudėtingo technologinio  proceso ir būtino laiko darbams atlikti užsitęsė kiek ilgiau, nei buvo planuojama, tačiau galutiniu rezultatu liko patenkinti ne tik projekto dalyviai, bet ir organizatoriai. 

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Kalvystės muziejaus sienoje mokinių darbų mozaika įrengta 2023 m. birželio mėnesį. Montavimo darbus atliko Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro moksleiviai vadovaujami profesijos mokytojo Lino Gedvilo.

Projektas „Klaipėdos istorijos ženklai“ ne tik suteikė mokiniams galimybę išreikšti savo kūrybinius talentus, bet ir skatino jų susidomėjimą keramika bei Klaipėdos istorija. Dalyvaudami projekte jaunieji dalyviai išmoko ir praktiškai pritaikė įvairias keramikos technikas, kuriomis sukūrė unikalius darbus, atspindinčius Klaipėdos unikalumą.

Naujai dekoruota siena tikėtina, ilgus metus džiugins klaipėdiečius bei miesto svečius. Jos išskirtinumas ir meninis grožis taps neatsiejama Klaipėdos architektūros dalimi. Be to, tai bus nuolatinė priminimo vieta apie šio projekto dalyvių talentą ir įnašą į miesto kultūrą.

Projekte dalyvavo šių Klaipėdos miesto švietimo įstaigų mokiniai:

1.   Klaipėdos „Varpo“ gimnazija (mokytoja Daiva Kikienė)

2.   Klaipėdos „Vyturio“ progimnazija (mokytojos Vilija Bogunaitė, Rasa Paliakaitė, Inga Norkienė)

3.   Klaipėdos Vydūno gimnazija (mokytojos Kristina Mickevičienė,  Dalia Smilgevičienė)

4.  Klaipėdos „Versmės“ progimnazija (mokytoja Judita Bivainienė)

5.   Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras („Žuvėdra“( mokytoja Jurgita Lukminienė), Liepsnelė“ (mokytoja Raimonda Švickienė), „Draugystė“ (mokytoja Violeta Kukienė), „Saulutė“ (mokytoja Audronė Urbutytė))

6.   Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykla (mokytojos Deivyda Baltuškienė, Rita Budvytytė)

7.  Klaipėdos  E. Balsio menų gimnazija (mokytojos Jūratė Kavaliauskienė,  Regina Malakauskienė)

8.   Klaipėdos „Verdenės“ progimnazija (mokytojas Raimondas Prikockis)

9.  Klaipėdos  M. Mažvydo progimnazija (mokytoja Rita  Razmienė)

10. Klaipėdos H. Zudermano gimnazija (mokytoja Rita Valaikienė)

11.  Klaipėdos Litorinos mokykla (mokytoja Edita Mažonienė)

12. Klaipėdos „Medeinės“ mokykla( mokytoja Raimonda Lubienė)

13.  Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras (mokytojos Romanna Kulik, Vida Daukšienė)

14.  Klaipėdos Karalienės Luizės jaunimo centras (mokytoja Julija Baranova)